Τεντούρα

 

Η ονομασία της προέρχεται από τις ‘tentuires alcooliques’ και ‘tintura’ δηλαδή, διαλύματα - εκχυλίσεις αρωματικών υλικών σε οινόπνευμα, ώστε να αναδειχθεί το άρωμά τους και να σταθεροποιηθεί το χρώμα τους.

Στην Πάτρα, σημαντικό λιμάνι, ναυτική πύλη προς την δύση, δύο αιώνες πριν, ναυτικοί μεταφέρουν αρωματικά βότανα και μπαχαρικά από την ανατολή.

Πατρινοί χημικοί και ποτοποιοί ανακαλύπτουν απίθανες γεύσεις, δημιουργώντας παράδοση.

To 1904 o Παναγιώτης Βαντάνας ιδρύει την ομώνυμη ποτοποιία, στο Μαρκάτο της Πάτρας. Όλοι απολαμβάνουν την ποιότητα των ποτών του, καθώς και την τεντούρα του, που λεγόταν τότε και μοσκοβολήθρα.

Το 1950 δημιουργεί μία εξαιρετική συνταγή τεντούρας για ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Σήμερα η τεντούρα αυτή, ανασκευάζεται, με ειδική εμφιάλωση σε φίνο γυαλί, σφραγισμένη με μοναδικό ξύλινο πώμα, από τους εγγονούς του, Γεώργιο και Παναγιώτη Τζούδα, σε σύγχρονη μονάδα ποτοποίησης - απόσταξης στην περιοχή Πλατανόβρυσης Πατρών που φημίζεται για το ποιοτικό νερό της.

Αυτό το εξαιρετικής ποιότητας ποτό από εκχύλιση κανέλας, γαρίφαλου, σε τόνους μοσχοκάρυδου και απαλή παρουσία εσπεριδοειδών, είναι η TENTOURA VANTANA Especial Quality 1950.

Πίνεται κάθε στιγμή και ιδιαίτερα μετά από το γεύμα, έχει ελαφρώς χωνευτικές ιδιότητες και γίνεται απολαυστική στους 6-12 ˚C. Σκέτη, ή με πάγο, με σόδα ή τόνικ, με κρέμα γάλακτος και τριμμένη κανέλα ή μοσχοκάρυδο, σε κοκτέιλ, με brandy ή με σκούρο ρούμι είναι επιλογές που ενθουσιάζουν.

Λίγες σταγόνες στον καφέ ή στο τσάι ομορφαίνουν την αίσθηση. Συνοδεύεται με αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, με λουκουμάδες ή γλυκίσματα σοκολάτας.

Στην γαστρονομία αναδεικνύει νέες εμπειρίες γεύσεων σε συνταγές με κρέατα, κυνήγι καθώς και σε γέμιση πουλερικών.

TENTOURA VANTANA Especial Quality 1950 ...πάθος για ποιότητα.

ESTABLISHED 1904

Search