ΕΣΠΑ 2014-2020

ΕΤΑΙΡΙΑ

Ιστορικό

 

company company company
 
Η Ποτοποιία – Αποσταγματοποιία VANTANA ιδρύθηκε το 1904 στην Πάτρα από τον Παναγιώτη Βαντάνα. Λειτουργούσε για πολλά χρόνια στο εμπορικό κέντρο τότε της Πάτρας , το Μαρκάτο και όλα αυτά τα χρόνια πολλοί  γνώρισαν την παραδοσιακή ποτοποιία - αποσταγματοποιία και γεύτηκαν τα ποτά της.

Εκείνα τα χρόνια ποτά του Παναγιώτη Βαντάνα όπως το ούζο, το ρακί, το βερμούτ, το ρούμι, το κονιάκ, η μαυροδάφνη, τα ’’γλυκόπιοτα’’ μπανάνα, τριαντάφυλλο, μέντα, μαστίχα, μανταρίνι, καρύδα, βενεδικτίνη και ιδιαίτερα η τεντούρα αγαπήθηκαν από τον κόσμο.

Επίσης εντύπωση έκανε το Ούζο 100% εξ Αποστάξεως. 

Χαρακτηριστικό της εποχής η χονδρική πώληση σε ξύλινα βαρέλια και το ζύγισμα σε οκάδες και δράμια.
Η εμφιάλωση σε γυάλινα μπουκάλια και η επικόλληση ετικετών γινόταν με το χέρι. 
 

 

 


Ο Παναγιώτης Βαντάνας έμαθε τα μυστικά των ποτών, όταν από μικρός δούλευε στο εργοστάσιο οινοπνευματοποιίας “ο Ήλιος”, του Χαραλάμπους Βαρυμπόμπη. Όταν ένιωσε ότι οι δυνάμεις του το επέτρεπαν, δημιούργησε την δική του ποτοποιία - αποσταγματοποιία στην περιοχή του Μαρκάτου της Πάτρας. Εκείνη την εποχή, Το Μαρκάτο της Πάτρας ήταν η βασική βιοτεχνική και εμπορική περιοχή της Πάτρας και γενικότερα της Αχαΐας. Εκεί έφταναν όλοι οι κάτοικοι της Αχαΐας και των γειτονικών νομών, για να προμηθευτούν διάφορα προϊόντα και κυρίως τρόφιμα και ποτά. 

Η οδός Γεροκωστοπούλου ήταν αυτή που συνέδεε το εμπορική περιοχή του Μαρκάτου με την εμβληματική Πλατεία Γεωργίου με τα περίφημα σιντριβάνια της. Πλατεία η οποία ήταν αγαπημένη του Παναγιώτη Bαντάνα για τους καθημερινούς περιπάτους του και τις συναντήσεις με τους φίλους του. Η διακίνηση και η χονδρική πώληση, γινόταν κυρίως σε χύδην συσκευασίες όπως ξύλινα βαρέλια, δοχεία, γυάλινες μεγάλες νταμιτζάνες ενώ η λιανική πώληση  σε κλασικές γυάλινες φιάλες. Στις συσκευασίες των γυάλινων φιαλών εκτός από τα εξαιρετικά ποτά, αναδεικνύονταν και οι ετικέτες καθώς και η καλλιτεχνική δουλειά των τυπογράφων της εποχής, που στις μέρες μας αποτελούν έργα τέχνης.  Μετά από λίγα χρόνια γύρω στο 1938 και για μικρό χρονικό διάστημα συνεταιρίστηκε με τον Χρήστο Σταθάτο στη οδό Γεροκωστοπούλου 51, αλλά κατά την έναρξη του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου σταμάτησαν οι εργασίες της συνεργασίας αυτής. Έτσι συνέχισε μόνος  του μεμονωμένα να παράγει μικρές ποσότητες, δεδομένων των συνθηκών του πολέμου που επικρατούσε ένδεια.

 

company company company company

 

Με την λήξη του πολέμου αναπτερώθηκε το δαιμόνιο της ποτοποιήσης και σιγά σιγά ξαναζωντάνεψε η ποτοποιία, στην οδό Γεροκωστοπούλου 48 στο Μαρκάτο της Πάτρας. Το 1950 παράγει μια εξαιρετική συνταγή Τεντούρας για τους φίλους του και τους απαιτητικούς του πελάτες που ζητούσαν το κάτι ιδιαίτερο. 

Λίγο αργότερα εμφανίζει μια νέα ετικέτα για το ούζο Βαντάνα 100% απόσταγμα, από διπλή απόσταξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παναγιώτης Βαντάνας συνεργαζόταν με τον συνάδελφο του Πάρι Μαυρομμάτη. Την συνταγή ούζου Πάρι Μαυρομμάτη συνεχίσαν οι εγγονοί του Παναγιώτη Βαντάνα. Μετά τον θάνατο του Παναγιώτη Βαντάνα, η ποτοποιία συνέχισε να λειτουργεί από την σύζυγο του Βαντάνα Πολυξένη , που γνώριζε την τέχνη, αυτά τα χρονιά που ήταν στο πλευρό του.

Η παράδοση και η αγάπη στην ποτοποίηση συνεχίστηκε περνώντας στην δεύτερη γενιά, την κόρη του Πηγή και τον γαμπρό του Ηλία Τζούδα που συνέχισαν την λειτουργία της ποτοποιίας. Το 1978 η ποτοποιία μεταφέρθηκε σε νέο ιδιόκτητο χώρο παραγωγής στην Λεύκα Πατρών , διατηρώντας τον χώρο της οδού Γεροκωστοπούλου 48 στο Μαρκάτο, σαν κατάστημα λιανικής πώλησης. Πλέον  η απόσταξη , η παραγωγή και η εμφιάλωση των προϊόντων με νέες συσκευασίες γινόταν σε αυτό τον νέο χώρο , γεγονός που συνετέλεσε ώστε η επιχείρηση να αυξήσει σοβαρά τις παραγόμενες ποσότητες και να μπορεί να διαθέτει τα προϊόντα της σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

 

 


Το 1989 η επιχείρηση πέρασε στην τρίτη γενιά της οικογένειας στους αδελφούς Γιώργο και Παναγιώτη Τζούδα, εγγονούς του Παναγιώτη Βαντάνα, που ήδη  μεγάλωναν μέσα στην ποτοποιία. Η συσκευασία των προϊόντων ακολουθεί την εποχή και αρχίζουν οι πρώτες εξαγωγές στην Ιταλία, στην Γερμανία και στην Γαλλία. Το 2000 η ποτοποιία επεκτείνεται σε νέες ιδιοκτήτες εγκαταστάσεις σε χώρο 4000 τ.μ. στην περιοχή της Πλατανόβρυσης Πατρών Αχαΐας που  φημίζεται για το κρυστάλλινο νερό της, το οποίο πηγάζει από τα βουνά του Ερυμάνθου. Νερό που διαθέτει μοναδικές ιδιότητες και σωστές περιεκτικότητες σε άλατα και μέταλλα.

 

 

 

 

Λειτουργώντας πλέον σε σύγχρονη μονάδα - απόσταξης - παραγωγής – εμφιάλωσης , πληρώντας τις κτιριακές & μηχανολογικές προδιαγραφές και τηρώντας τους κανονισμούς και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον κλάδο των ποτών, η εταιρεία αναπτύσσεται με νέα προϊόντα και νέες συσκευασίες σε όλη την Ελλάδα καθώς επίσης εξάγει σε μεγαλύτερες ποσότητες και σε περισσότερες χώρες του εξωτερικού.

 

 

Η ποτοποιία Βαντάνα συνεχίζει και σήμερα να συνδυάζει τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής τα αλκοολούχων ποτών με εκχύλιση η με απόσταξη, με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην τυποποίησή τους. Η εταιρεία εφαρμόζει σύστημα πιστοποιημένο κατά ISO 22000 KAI HACCP. Ο συνεχής έλεγχος τόσο στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται όσο και σε όλες τις διεργασίες παραγωγής, αποθήκευσης, εμφιάλωσης και ποιοτικής ανάλυσης των αλκοολούχων ποτών, τηρείται ευλαβικά. Στα πλαίσια της συνεχούς ανησυχίας και του πάθους των Γιώργου και Παναγιώτη Τζούδα για ποιότητα, η εταιρεία έχει στόχο να εξελίσσεται επιστημονικά και να ερευνά τα προϊόντα που παράγει και διαθέτει στο καταναλωτικό κοινό, με αίσθημα ευθύνης και διάθεση καινοτομίας και προόδου.

  

Το 2017 η εταιρεία προέβη σε ανανέωση του σήματος της και σταδιακή ανανέωση όλων των συσκευασιών.
Το νέο σήμα εκφράζει απόλυτα την ψυχή της ποτοποιίας και το όραμα του ιδρυτή της Παναγιώτη Βαντάνα.

 

 

ΣΗΜΕΡΑ

Η ποτοποιία Βαντάνα συνεχίζει και σήμερα να συνδυάζει τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής τα αλκοολούχων ποτών με εκχύλιση η με απόσταξη, με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην τυποποίησή τους. Η εταιρεία εφαρμόζει σύστημα πιστοποιημένο κατά ISO 22000 KAI HACCP. Ο συνεχής έλεγχος τόσο στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται όσο και σε όλες τις διεργασίες αποθήκευσης, παραγωγής, εμφιάλωσης και ποιοτικής ανάλυσης των αλκοολούχων ποτών, τηρείται ευλαβικά. Στα πλαίσια της συνεχούς ανησυχίας και του πάθους του Γιώργου και Παναγιώτη Τζούδα για ποιότητα, η εταιρεία έχει στόχο να εξελίσσεται επιστημονικά και να ερευνά τα προϊόντα που παράγει και διαθέτει στο καταναλωτικό κοινό, με αίσθημα ευθύνης και διάθεση καινοτομίας και προόδου. H εταιρεία VANTANA συμμετέχει σε Διεθνείς εκθέσεις τροφίμων – ποτών, εκθέτοντας την πλούσια γκάμα των προϊόντων της. 

 

Στην Ελλάδα,

  • στην Foodexpo (αεροδρόμιο Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος),
  • στην Horeca (αεροδρόμιο Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος),
  • στην Detrop (εκθεσιακό κέντρο Θεσαλλονικης).

 

Στο εξωτερικό,

  • στην Anuga (εκθεσιακό κέντρο Colnmesse στην Κολωνία της Γερμανίας ,
  • στην Prowein (εκθεσιακό κέντρο Dusseldorf στην Γερμανία) ,
  • στην Sial (εκθεσιακό κέντρο Villepint στο Παρίσι της Γαλλίας).

 

 

 

 

Τα προϊόντα της ποτοποιίας έχουν βραβευτεί σε διαγωνισμούς ποιότητας και συσκευασίας.

Έχουν αποσπάσει χρυσά και ασημένια μετάλλια , γεγονός που αποδεικνύει την υψηλή ποιότητα τους.

 

 

 

 

 

H ποτοποιία Βαντάνα είναι 100% ελληνική εταιρεία.
Η αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας και η δύναμη της φήμης VANTANA είναι ισχυρή.
Η αξιοπιστία των προϊόντων, των λειτουργιών, των διαδικασιών της επιχείρησης και η μακροχρόνια συνέπεια σε πελάτες και καταναλωτές είναι δεδομένη.
Η ποτοποιία Βαντάνα επιδεικνύει εταιρική υπευθυνότητα στην αγορά σχετικά με την ποιότητα και τις τιμές των προϊόντων της.
Οι εργασιακές σχέσεις και το εργασιακό περιβάλλον είναι άριστο, εναρμονισμένο με την νομοθεσία και οι λειτουργίες είναι διαφανείς.
Απαγορεύεται η εργασία παιδιών και τηρούνται όλα τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας και εργασίας του προσωπικού.
Δεν υπάρχει ρατσισμός στην επιλογή εργαζομένων.
Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στους χώρους εργασίας.
Υπάρχει πρόσβαση στον χώρο παραγωγής για άτομα ΑΜΕΑ.
Στη προστασία του περιβάλλοντος δίνεται μεγάλη σημασία και καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες περιορισμού αρνητικών περιβαντολογικών επιπτώσεων.
Στον κοινωνικό τομέα η εταιρεία αναλαμβάνει πολιτισμικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες.
Στις ετικέτες των προϊόντων της, προτείνεται η υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ.
Επίσης συστήνεται στους οδηγούς να μην οδηγούν μετά από κατανάλωση αλκοόλ και επιπλέον σε ανήλικους και εγκύους να μην καταναλώνουν αλκοόλ.
Η ηθική είναι βασική αξία λειτουργίας της ποτοποιίας και απαγορεύεται η λήψη και παροχή δώρων σε συνεργάτες που κατέχουν καίριες θέσεις.

 

ESTABLISHED 1904

ΕΣΠΑ 2014-2020

Search