ΤΕΝΤΟΥRΑ VANTANA 1950 ESPECIAL
|
|
Το 1950 ο Παναγιώτης Βαντάνας δημιουργεί την απόλυτη συνταγή Τεντούρας για να ικανοποιήσει τους απαιτητικούς λάτρεις της. Εκχυλίζει κυρίως κανέλλα και γαρύφαλλο αλλά και άλλα μπαχαρικά, βότανα και εσπεριδοειδή, σε διάλυμα αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προελεύσεως, προσθέτοντας δικές του μυστικές πινελιές.
Εμπλουτίζει το εκχύλισμα αυτό με παλαιωμένη Μαυροδάφνη Πατρών, οίνο γλυκύ ερυθρό. Το εκχύλισμα αυτό ωριμάζει αρκετό διάστημα σε δρύινα βαρέλια και ανοξείδωτα δοχεία, αποκτώντας πολυπλοκότητα και χαρακτήρα.
Η συνταγή αυτή του Παναγιώτη Βαντάνα συνεχίζεται μέχρι σήμερα από τους εγγονούς του, Γεώργιο και Παναγιώτη Τζούδα.
H ΤΕΝΤΟΥΡΑ VANTANA 1950 ESPECIAL, αφού ομογενοποιηθεί και σταθεροποιηθεί, φιλτράρεται και εμφιαλώνεται σε εξαιρετικής ποιότητας φίνες γυάλινες φιάλες που σφραγίζονται με τον χαρακτηριστικό κόκκινο φελλό της.
Είναι προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης Π.Γ.Ε. Πατρών και το αντίστοιχο σήμα εμφανίζεται στην ετικέτα της.
Τα αρώματα της πολύπλοκα και η γεύση της συγκλονιστική με μακρά επίγευση.
Απολαμβάνεται κατά προτίμηση σκέτη και παγωμένη, η με θρυμματισμένο πάγο. Μετα τα γεύματα είναι απολαυστική, έχοντας και χωνευτικές ιδιότητες .
Συμμετέχει σε διαφορά ευφάνταστα κοκτέιλ, συνδυάζεται με χυμούς φρούτων, παντρεύεται ιδανικά με το πορτοκάλι και προσδίδει ιδιαίτερο τόνο στον καφέ.
Συνοδεύει ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, λουκούμια, γλυκίσματα μαύρης σοκολάτας, λουκουμάδες κ.α.
Στη γαστρονομία αναδεικνύει νέες εμπειρίες γεύσεων, ιδίως σε συνταγές με κρέατα, κυνήγι, πουλερικά και όχι μόνο.
Στην ζαχαροπλαστική κάνει μικρά θαύματα σε γλυκά με ξηρούς καρπούς.
Η συσκευασία με το αντίστοιχο κυτίο της φιάλης αποτυπώνει εικαστικά γκραβούρα εποχής με το σιντριβάνι της πλατείας Γεωργίου της Πάτρας . Η πλατεία Γεωργίου είναι το κεντρικότερο σημείο της πόλης και άμεσα συνδεδεμένη με την οδό Γεροκωστοπούλου, που ήταν το ποτοποιείο του Παναγιώτη Βαντάνα.
Έχει βραβευτεί με:
- Χρυσό βραβείο, στον διαγωνισμό Olymp Awards 2018